Consell insular de menorca - Serveis generals, treball i innovació
facebookTwitter
LOGO
Menu
LOGO INICI  -  CONTACTAR  -  AVÍS LEGAL  -  RSS  -  ACCÉS ENTITATS  -  Veure tots Veure tots
     


Calendari de cursos 

Mapes per a una societat eficient

(Article de Ricard Cots Torrelles, publicat al Diari Menorca de dia 24/05/2014)

El primer que fem quan arribem a un lloc nou es començar a construir un mapa mental: ‘aquest carrer du fins a la plaça on hi ha el museu’ o bé ’el carrer del restaurant és perpendicular a l’avinguda principal’ són el tipus de pensaments que configuren el nostre particular mapa mental dels pobles, ciutats i territoris pels que ens movem.

Però quan és hora de dur a terme alguna activitat organitzada en aquest territori els mapes mentals ja no serveixen i necessitem la cartografia. Avui en dia els mapes rauen a la base de qualsevol procés que afecta l’entorn: urbanisme, mobilitat, agricultura, turisme, arquitectura, obres públiques, medi ambient, etc.

I per tant són molts els professionals que els fan servir de manera quotidiana. Ja sigui un biòleg que estudia un ecosistema, un enginyer que planifica una obra pública o un arquitecte que fa un pla d’ordenació o un projecte constructiu, tots comencen pel mapa. Necessiten respondre moltes preguntes per fer la seva feina: Està protegit aquest espai? Per on passen i com són les conduccions d’aigua? Quina qualificació urbanística té aquesta parcel·la? Com millor sigui la informació cartogràfica de què disposen millor serà la seva feina. I com més senzill sigui l’accés a aquesta informació, més ràpid la podran fer.

El mateix passa a l’administració. Tècnics dels Ajuntaments, Consell, Govern i de l'administració de l'estat necessiten, per tal de fer ràpid i bé les tasques que tenen assignades, consultar la informació territorial de Menorca de manera quotidiana.

En un esforç de coordinació notable els tècnics de la IDEIB (Govern Balear) i la IDE menorca (Ajuntaments i Consell Insular de Menorca) sumats a la IDEE (Estat) treballem en xarxa cada dia per oferir online de manera senzilla i interactiva tota la informació territorial de Menorca. Cada administració aporta a aquesta xarxa la informació de què és competent i s’encarrega de mantenir-la actualitzada i accessible. Es facilita així que tots aquests professionals no hagin de perdre temps cercant informació, i es puguin concentrar en allò que realment importa.

El proper dilluns 26 per la tarda, en el marc del programa Pla + TIC del Consell, oferirem una xerrada-demostració orientada a professionals que treballen amb cartografia per tal que puguin treure el màxim profit de la informació territorial disponible. Mirarem de respondre preguntes com: quina informació hi ha? Com la puc fer servir? La puc descarregar? Com la puc integrar als meus propis projectes? A més d'això també veurem eines útils i gratuïtes per treballar i convertir diferents formats d'arxius de cartografia. Us interessa? Doncs us hi esperem.

[Ricard Cots Torrelles impartirà dia 26 de maig la xerrada ‘IDE menorca. Els formats de la cartografia vectorial', corresponent al Pla +TIC del Consell Insular de Menorca, co-finançat pel Programa LEADER 2007-2013].

*La IDE Menorca és un projecte promogut pel Consell Insular en què hi participen els vuit ajuntaments de Menorca i que desenvolupa SILME.

 
Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
Consell insular de menorca - Serveis generals, treball i innovació